LTO+Utrecht+vreest+schade+door+edelhert
© foto marleen swart

LTO Utrecht vreest schade door edelhert

LTO Noord-afdeling Utrecht is bang dat het toestaan van edelherten in de Gelderse Vallei tot extra schade aan landbouwgewassen leidt.

Daarmee reageert de organisatie op de conceptbeleidsnota over grote hoefdieren die provincie Utrecht heeft opgesteld. Hierin staat hoe de provincie wil omgaan met edelherten, damherten en wilde zwijnen.

Voor damherten en wilde zwijnen wil Utrecht het huidige beleid met een zogenoemde nulstand handhaven. Maar vanuit een recreatief-toeristisch belang mogen er straks wel edelherten leven in de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en aangrenzende uiterwaarden.

Populatie

De provincie denkt aan een gecontroleerde populatie van zo’n 100 dieren. Maar LTO Noord wil ze helemaal niet. Want ook 100 dieren richten al grote schade aan, vindt de organisatie.

LTO Noord stelt dat voor edelherten dezelfde bezwaren gelden als voor damherten en wilde zwijnen. 'Ook het edelhert gaat straks bij boeren op zoek naar voedsel', voorspelt voorzitter Henk Veldhuizen van LTO Noord-afdeling Utrecht.

Schadevergoeding

'De boeren en tuinders ondervinden de schade hiervan en komen in een bureaucratische papierwinkel terecht, als ze een schadevergoeding willen.' De provincie is niet van plan een schaderegeling van te voren vast te stellen.

Veldhuizen: 'Dit is de dichtstbevolkte provincie van ons land. Natuur, landbouw en verkeer zitten boven op elkaar. We vragen de provincie ernst te maken met het verminderen van de schade en overlast door wild.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
Meer weer