Partij voor de Dieren tegen ophokplicht

De Partij voor de Dieren is tegen een ophokplicht voor buitenlopende kippen. De pluimveesector, inclusief eifabrikanten, heeft om het ophokgebod gevraagd vanwege twee recente uitbraken van laagpathogene vogelgriep in Zeewolde en Lochem.

Partij+voor+de+Dieren+tegen+ophokplicht
© Nieuwe Oogst

De sector is bang dat er meer uitbraken komen en wil de kippen voor twaalf weken laten ophokken. Momenteel geldt een risicovolle periode vanwege de vogeltrek.

Vrije uitloop en biologische kippen lopen dan meer kans om besmet te worden met vogelgriep. Deze dieren kunnen in contact komen met (uitwerpselen van) wilde vogels.

Symboolpolitiek

De Partij voor de Dieren noemt een ophokplicht voor vrije uitloop en biologische kip ‘symboolpolitiek’. 'Het houdt virusverspreiding niet tegen en maakt sector kapot', reageert de partij.

De Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) is eveneens tegen een ophokplicht, hoewel individuele biologische pluimveehouders het daar niet allemaal mee eens zijn. Ook binnen het BPV-bestuur zouden de meningen volgens voorzitter Jaap van Deelen zijn verdeeld.

Steun PvdA, CDA en VVD

De fracties van PvdA, CDA en VVD lieten weten een eventuele ophokplicht wel te steunen, mocht EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma daartoe besluiten.

Volgens het ministrie van Economische Zaken beraadt de bewindsvrouw zich nog steeds. Vandaag wordt nog geen besluit verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer