Biologische boeren tegen ophokplicht

Biologische pluimveehouders zien geen noodzaak tot het onmiddellijk verplicht ophokken van buitenlopend pluimvee.

Biologische+boeren+tegen+ophokplicht
©

Dat zegt voorzitter Jaap van Deelen van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV). De vereniging heeft haar standpunt vanmorgen per brief laten weten aan het ministerie van Economische Zaken.

De leghennensector heeft het departement gevraagd de ophokplicht direct in te stellen uit angst voor verdere verspreiding van de laagpathogene vogelgriep (LPAI). Dit naar aanleiding van twee uitbraken in één week, in Lochem en Zeewolde.

Voorbarig

‘Wij vinden het een voorbarige maatregel. Er is in onze ogen nog geen reële dreiging van een grote hóógpathogene (HPAI) vogelgriepuitbraak’, licht Van Deelen het BPV-standpunt toe. 'Wij kiezen daarom nu voor het dierenwelzijn.'

‘Mocht die dreiging er wel komen, bijvoorbeeld doordat wilde vogels HPAI bij zich dragen of dat er in ons omringende landen HPAI wordt ontdekt, dan zijn we uiteraard wel voor een afscherm- of ophokplicht.’

Niet oncontroleerbaar

Ook als de laagpathogene vogelgriep oncontroleerbaar wordt, is BPV bereid om het pluimvee op te hokken. Een kort op elkaar volgende uitbraak, zoals in Lochem en Zeewolde, noemt hij echter niet oncontroleerbaar.

‘In het rapport van het Erasmus Medisch Centrum, staat ook dat dit in risicovolle periodes kan gebeuren.’

Imago

De BPV-voorzitter erkent dat de biologische eieren bij een verplichte ophok weliswaar verkocht mogen blijven worden, maar dit levert wel schade op aan het imago van de biologische eiersector in Duitsland, waar veel bio-eieren naar toe gaan.

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer