LTO/NOP: H7N7 ongevaarlijk voor mens

Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) heeft bevestigd dat de vogelgriep die is gevonden in monsters van het pluimveebedrijf in Lochem, het milde type H7N7 is.

LTO%2FNOP%3A+H7N7+ongevaarlijk+voor+mens
© Janet Beekman

Die vogelgriepvariant (AI) is niet gevaarlijk voor mensen, benadrukte LTO vandaag nog een keer. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil desondanks een brief van EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma over de gezondheidsrisico’s.

Volgens vakgroepvoorzitter Eric Hubers van LTO/NOP heeft de pluimveehouder de ziekteverschijnselen bij zijn kippen vlot gemeld bij de dierenarts.

Risico's voorkomen

Begin deze week bleek uit onderzoek dat het om vogelgriep gaat. ‘Er kan nu worden ingegrepen om grotere risico’s te voorkomen’, geeft Hubers aan. Een milde AI-variant kan muteren tot een voor pluimvee veel besmettelijkere en gevaarlijker variant.

De ruiming van de 85.000 legkippen, gehuisvest in drie stallen met buitenloop, is in lijn met de Europese richtlijn, die eerder is overeengekomen om vogelgriep in de Europese Unie te bestrijden.

Actieve monitoring

Binnen de Nederlandse pluimveehouderij is een actief en intensief monitoringsbeleid afgesproken. Doel is om het risico op hoog-pathogeen virus zo beperkt mogelijk te houden.

In de praktijk betekent dit dat buiten lopend pluimvee in ons land vier keer per jaar wordt gecontroleerd op vogelgriep. In Europa gebeurt dat minimaal één keer per jaar.

Oplettendheid pluimveehouder

Hubers: 'De vogelgriep in Lochem kwam niet aan het licht bij een dergelijke controle, maar door oplettendheid van de pluimveehouder. De dieren zouden minder voer hebben opgenomen en er zou sprake zijn geweest van een verminderde eierproductie'.

'Alle maatregelen die nu zijn getroffen rondom het bedrijf zijn preventief om risico’s te beperken en de kans op mutaties zo klein mogelijk te houden', geeft de vakgroepvoorzitter in een LTO-reactie aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer