Dijksma beraadt zich op ophokplicht

Het ministerie van Economische Zaken heeft de oproep om buitenlopend pluimvee voor twaalf weken verplicht op te hokken in beraad. Vandaag komt er echter nog geen beslissing, laat het departement weten.

Dijksma+beraadt+zich+op+ophokplicht
© Jan Pit

De pluimveesector riep het ministerie vandaag op om zo snel mogelijk alle kippen op te hokken. Dit vanwege twee recente uitbraken van vogelgriep in Gelderland en Flevoland.

Zorgen

'We maken ons veel zorgen over nieuwe uitbraken', zegt LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers. Hij had eigenlijk gehoopt vandaag nog antwoord te krijgen van EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma.

Dat gaat niet lukken, verwacht EZ-woordvoerder Jan van Diepen. Momenteel wordt alles tegen elkaar afgewogen en worden deskundigen geraadpleegd. Op basis daarvan neemt Dijksma een beslissing.

Niet identiek

De vogelgriepvirussen (H7N7) in Lochem en Zeewolde zijn volgens het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad overigens verwant, maar niet identiek. Verondersteld wordt dat het gaat om twee verschillende introducties vanuit wilde vogels.

Er is dan ook geen directe epidemiologisch verband zien tussen de pluimveebedrijven.

Handel

De handel in eieren en andere pluimveeproducten is ondanks de uitbraken nog niet in gevaar, zegt Productschap Pluimvee en Eieren. Handelslanden buiten de Europese Unie, zoals Rusland, houden zich vooralsnog aan de afspraken die gelden binnen de diergezondsheidsorganisatie OIE.

Daarin staat dat zij alleen producten kunnen weigeren van getroffen bedrijven en die uit eventuele beperkingsgebieden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer