LTO/NOP: directe ophokplicht kippen

Vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP wil dat er een onmiddellijke ophokplicht komt voor alle vrije uitloopkippen, inclusief biologische leghennen.

LTO%2FNOP%3A+directe+ophokplicht+kippen
© Nieuwe Oogst

De vakgroep wil dat hennen minimaal twaalf weken binnen blijven. Een verzoek daartoe is ingediend bij de hoogste veterinaire ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Christianne Bruschke.

LTO/NOP wil een ophokplicht nadat in één week tijd op twee bedrijven met uitloop laagpathogene vogelgriep (H7N7) werd geconstateerd.

Lochem en Zeewolde

Vorige week kwam vogelgriep aan het licht bij pluimveehouderij Wegdam in Lochem (85.000 kippen geruimd). Deze week volgde de biologische pluimveehouderij van de familie Dijkstra in Zeewolde (23.800 kippen geruimd).

De sector pleit al langer voor een ophokplicht in risicovolle periodes. Uitloopkippen hebben een grotere kans om vogelgriep te krijgen omdat zij in contact komen met wilde vogels, of uitwerpselen van wilde vogels.

Afzet

De afzet van vrije uitloopeieren en biologische eieren hoeft niet in het geding te komen als de overheid besluit tot een ophokplicht. Dat is wel het geval als dit vanuit de sector komt.

? Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer