Onrust+rond+fokwaarde+kalvervitaliteit
© Nieuwe Oogst

Onrust rond fokwaarde kalvervitaliteit

Het nieuwe fokwaardekenmerk 'kalvervitaliteit' zorgt voor onrust. Dat is omdat kruislingkalveren, anders dan verwacht, gemiddeld minder vitaal blijken dan Holsteinkalveren. De introductie van het kenmerk wordt uitgesteld.

Bij kalvervitaliteit gaat het om de levensvatbaarheid van kalveren vanaf 3 tot 365 dagen na de geboorte. In de fokwaardeschatting moet de genetische overdraagbaarheid van stieren daarmee tot uitdrukking komen.

Stichting GES, die de fokwaardeschatting verzorgt, liet dit kenmerk voorbereiden en zou dit bij de komende aprildraai voor het eerst publiceren. Gekozen is echter om dat tot minimaal augustus uit te stellen.

Kruislingrassen

Reden is vooral de onrust onder verschillende GES-leden. Uit de onderzoeken blijkt namelijk dat Holsteinkalveren het vitaalst zijn en veel kruislingrassen als Jersey, Fleckvieh en vooral Brown Swiss minder goed scoren.

De GES-leden willen daarom eerst nog een goede 'her-check' op hoe de gegevens zijn verzameld.

Belang overschat

Een andere reden van uitstel is dat er vraagtekens zijn bij de manier van publiceren. Het GES drukte de verschillen in fokwaarde kalvervitaliteit in geld uit.

De angst bij het bestuur en enkele deelnemers van het GES leeft nu dat het kenmerk daarmee veel belangrijker lijkt voor veehouders, dan dat het daadwerkelijk is.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer