Zijlstra%3A+stop+met+sector+verdedigen
© Het Landbouwblad

Zijlstra: stop met sector verdedigen

De sector moet ophouden haar eigen doen en laten te verdedigen en veel opener worden. Die boodschap gaf Jelle Zijlstra gisteren af bij zijn inauguratie als lector melkveehouderij aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.

De melkveesector tracht nog steeds te vaak en te snel burgers en consumenten te overtuigen van het eigen gelijk. Dat dient geen enkel doel, stelde Zijlstra gisteren in zijn rede.

De officieel als lector geïnstalleerde wetenschapper bepleit inzet van de zuivelbedrijven op consumenten die bewust met voedselaankopen omgaan.

Enorme markt

'Uit recent onderzoek van Dagevos, in opdracht van het LEI, blijkt dat 30% van de West-Europese consumenten in deze groep valt. Dat zijn bijna 70 miljoen mensen en dus een enorme markt. De vraag van die consumenten wordt steeds diverser, daar liggen kansen', stelt Zijlstra.

Volgens de lector ligt daar een taak voor zuivelcoöperaties. 'Ik zie niet in waarom dat niet kan.'

Niches

De kritiek dat voor niches geen ruimte is, noemt hij te kort door de bocht. 'Alle innovatieve melkstromen starten als een niche. En binnen de coöperatie moet ruimte zijn voor iedereen, daar hoort differentiatie ook bij.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer