Eerste+silo%27s+vanwege+aflatoxine+geleegd
© Nieuwe Oogst

Eerste silo's vanwege aflatoxine geleegd

De silo's met de hoogste percentages maïs uit Servië, Hongarije en Roemenië zijn bij melkveehouders geleegd. De hele operatie moet woensdag zijn afgerond, meldt Trust Feed.

De diervoedersector haalt uit voorzorg voer voor melkvee terug om besmetting van boerderijmelk met aflatoxine uit te sluiten.

Dat gebeurt omdat in enkele partijen maïs afkomstig uit die drie Oost-Europese landen verhoogde concentraties aflatoxine zijn aangetroffen.

Eerste fase

De eerste fase, die liep tot zaterdag 9 maart 24 uur, betrof veevoer dat meer dan 30 procent van de verontreinigde maïs bevat. Deze partij is als eerste teruggehaald, omdat hier de kans op een eventuele besmetting met aflatoxine het grootst was.

In de tweede fase is het melkveevoer aan de beurt dat meer dan één deel per miljoen aflatoxine kan bevatten. Daarmee wordt alle veevoer met een theoretisch risico teruggehaald, geeft Trust Feed aan.

Veiligheidsnorm

De wettelijke veiligheidsnorm voor aflatoxine ligt op vijf delen per miljoen. Het resterende melkveevoer heeft geen risico op aflatoxinebesmetting boven de wettelijke norm in boerderijmelk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer