%27Meer+controle%3F+Voer+vier+keer+zo+duur%27
© Trust Feed

'Meer controle? Voer vier keer zo duur'

Ondanks GMP+ is de controle op ongewenste stoffen in veevoer nooit waterdicht. 'Dat is wel mogelijk, maar dan wordt het veevoer wel vier keer zo duur', zegt directeur Francine van Rossem van Trust Feed.

In tegenstelling tot melk speelt de toevalsfactor een rol bij het vinden van aflatoxine in korrelmaïs. Stuit je op een haard, dan is het alarm. Maar prik je ernaast, dan vind je niks.

De steekproefmonsternames in het land van herkomst noch die in de haven van Rotterdam laten in de verdachte maïs aflatoxinegehalten zien hoger dan de bovenwettelijke norm.

Dat maakt het voor voerfabrikanten moeilijk om de schade te verhalen op de drie betrokken handelaren.

Intensief bemonsterd

Van Rossem: 'De laatste weken bemonsterden we zeer intensief, veertig monsters per 500 ton maïs. Daarmee realiseer je veel zekerheid. Maar gaan we dat standaard doen, dan wordt het voer wel erg duur.’

De directeur van Trust Feed stelt dat veiligheid altijd een afweging is tussen technische mogelijkheden, kosten en veiligheidsniveau dat je nastreeft.

'En dat per combinatie van grondstof en ongewenste stof. Van die combinaties hebben we er in Trust Feed meer dan 10.000: circa 500 soorten grondstoffen vermenigvuldigd met 35 risico stoffen.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer