NVWA+zoekt+aflatoxinebron+melk
© Nieuwe Oogst

NVWA zoekt aflatoxinebron melk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart naar de bron van de vier aflatoxinebesmettingen in Nederlandse melk.

In de tankmelk van twee verschillende Nederlandse melkveehouders zat afgelopen week een iets te hoog gehalte aflatoxine, meldde de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) dit weekend.

Eerder dit jaar constateerde de NZO op 25 januari en 18 februari ook al bij twee andere bedrijven overschrijdingen van de aflatoxinewaardes. De besmettingsbron daarvan is eveneens onbekend, geeft de NVWA aan.

Leveringen stopgezet

Net als bij de eerste twee gevallen is de levering van de recent besmette bedrijven aan de melkverwerkende industrie direct stopgezet. Dat gebeurt om verdere verspreiding van de vervuiling van deze boerderijmelk te voorkomen.

Bij de eerder dit jaar besmette bedrijven zijn de gehaltes weer in orde en mag de melk het productieproces in.

Contaminatie

Beide bedrijven van de recentste overschrijding hebben diervoeder ontvangen van dezelfde leverancier. Die is op de hoogte gesteld omdat diervoeder zeer waarschijnlijk de bron is van de verontreiniging. De runderen op de twee melkbedrijven krijgen ander diervoeder.

Naar aanleiding van de mogelijke import van met aflatoxine besmet veevoedergrondstoffen had de NZO de melkcontrole geïntensiveerd. De zuivelorganisatie garandeert dat alle producten die op de markt komen aan de wettelijke eisen voldoen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer