Voer+honderden+melkveebedrijven+vernietigd
© Nieuwe Oogst

Voer honderden melkveebedrijven vernietigd

Bij honderden melkveehouders wordt de komende uren en dagen mengvoer of enkelvoudig voer opgehaald en vernietigd. Het gaat om zo'n 10.000 ton aan voer waar verontreindigde maïs uit Servië, Roemenië of Hongarije in zit.

Dat hebben de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de veevoerorganisaties Trust Feed en Nevedi samen besloten. Het gaat niet om een noodzakelijke maatregel, maar om een voorzorgsmaatregel, genomen om de enorme exportbelangen van de Nederlandse zuivelindustrie in onder meer Azië niet in gevaar te brengen.

Inmeningspercentage

Alle voer wordt opgehaald, ongeacht het inmenginspercentage van de aflatoxinemais. Mengvoerbedrijven beginnen met het terughalen van het voer waarin procentueel de meeste maïs is vermengd.

Aanleiding voor de maatregel is dat gisteren bij twee melkveehouders de giftige stof aflatoxine is aangetroffen in melk. Zes weken geleden waren er ook al twee gevallen. Alle vier hebben een relatie met het vervuilde veevoer uit Servië, Hongarije of Roemenië.

Volgens de NZO is er geen melk met aflatoxine in de winkels terechtgekomen. De levering van boerderijmelk van de betrokken bedrijven is direct stopgezet.

Twee weken

Directeur Francine van Rossem van Trust Feed schat dat de ophaalactie zo'n twee weken in beslag neemt. Boeren krijgen bij het ophalen van het voer meteen een nieuwe partij schoon voer aangeleverd.

Het schadebedrag komt voor rekening van de voerfabrikanten en hun verzekeraars. Van Rossem waarschuwt melkveehouders die rechstreeks zaken doen met handelaren in enkelvoudige voeders om uiterste zorgvuldigheid te betrachten.

Servië

Vorige week werd duidelijk dat er besmet veevoer uit Servië in Nederland terecht was gekomen. De giftige stof aflatoxine zit in de maïs die in het veevoer is verwerkt. Naar aanleiding van dit nieuws heeft de NZO de controles op deze stof in melk verscherpt

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer