Al+in+het+najaar+signaal+van+aflatoxine+in+melk
© Nieuwe Oogst

Al in het najaar signaal van aflatoxine in melk

Trust Feed kreeg al in november van één van haar mengvoerbedrijven het signaal dat er een boer was met een ongewoon hoog aflatoxinegehalte in de melk. Dat spoor leidde naar een partij maïs uit Hongarije, die door de betrokken Trust Feed-deelnemer is vernietigd.

Het aflatoxinegehalte zat boven de 0,04 microgram per kilo melk. Dat is de actiegrens waarbij een zuivelbedrijf de voerleverancier waarschuwt.

De bij wet maximaal toegestane grens is 0,05 microgram per kilo. Daar bleef de melkveehouder ruim onder.

Geen verwijt

De fabrikant die het voer leverde, valt volgens Trust Feed-directeur Francine van Rossem niets te verwijten. Alle papieren waren in orde.

Pas na extra monsternames van het voer kwamen verhoogde aflatoxinegehaltes uit de Hongaarse maïs naar boven. Overigens bleven ook die ruim beneden de bovenwettelijk afgesproken grens van 0,02 milligram aan aflatoxine B1 in veevoer.

‘Onze deelnemers zijn verplicht alle vondsten boven de 0,005 milligram te melden. Dat is onze actiegrens. Dan worden extra monsters en waar nodig maatregelen genomen.’

Volledige stroom in beeld

Van Rossem zegt dat Trust Feed en Nevedi de volledige stroom aan ‘verkeerde’ maïs in beeld hebben. Zowel de drie betrokken handelaren als de betrokken voerfabrikanten zijn getraceerd.

De terughaalactie duurt nog ongeveer een week. Het teruggehaalde voer wordt vernietigd of gaat de vergister in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer