Veevoer van vervuiling verdacht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een traceringonderzoek gestart naar een partij maïs die vanuit Rotterdam is verhandeld en bestemd was voor veevoer. In deze maïs zijn door de autoriteiten in Duitsland overschrijdingen van het gehalte aflatoxine gevonden.

Veevoer+van+vervuiling+verdacht
© jas thelosen

De NVWA onderzoekt momenteel waar deze partij maïs vandaan kwam en welke bedrijven de maïs hebben ontvangen. In Duitsland hebben naar verluid 3.600 bedrijven veevoer met deze maïs ontvangen. Het verdachte voer komt uit Servië.

Geen gevaar volksgezondheid

Volgens de Duitse autoriteiten is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Het is nog niet bekend of ook Nederlandse bedrijven veevoer met deze maïs hebben ontvangen.

In Servië en andere landen op de Balkan werden vorige week volop zuivelproducten uit de schappen gehaald. Dat gebeurde ook omdat in veel melk een te hoge concentratie van aflatoxinen waren gemeten.

Aflatoxinen zijn stofwisselingsproducten van schimmels, die schadelijk kunnen zijn bij inname door de mens. Deze chemische stoffen kunnen worden gevormd tijdens groei van gewassen en bij opslag en transport. Hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid bevorderen de vorming.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer