Maat: neem voorbeeld aan landbouwattachés

LTO pleit voor extra economische diplomatie via landbouwattachés in plaats van inkrimpen van ambassades en consulaten. Dat meldt LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat.

Maat%3A+neem+voorbeeld+aan+landbouwattach%C3%A9s
© Nieuwe oogst

Het tweede kabinet Rutte kondigde aan vanaf 2014 nog eens 40 miljoen euro extra te bezuinigen op vertegenwoordigingen in het buitenland. Dat bedrag komt boven op de eerder al doorgevoerde 55 miljoen euro bezuiniging.

LTO vindt dit een zeer ongerichte maatregel. 'Dat betekent ook een forse vermindering van het aantal landbouwattachés in de landen waarnaar Nederland exporteert.'

Poort naar goede handel

De landbouwattachés in het buitenland zijn voor de exporterende Nederlandse land- en tuinbouwsector de poort naar goede handel. 'Dat geldt echter niet voor alle diplomatieke vertegenwoordiging in het buitenland', geeft Maat aan.

Daar valt volgens de LTO-voorman nog het een en ander in te verbeteren. 'Bijvoorbeeld door beter te anticiperen op de beweging van landen die tot voor kort economische muurbloempjes waren en zijn getransformeerd in snelgroeiende economieën.'

Buitenlandse diplomatie

In de ogen van Maat zou er op Europees niveau efficiënter gebruik mogen worden gemaakt van gezamenlijke buitenlandse diplomatie.

'De bezuiniging zou eerder vanuit dit soort efficiencyacties moeten worden gehaald. Net als uit heroriëntatie van de buitenlandse dienst in plaats van het inspiratieloos halveren van buitenlandse economische vertegenwoordiging.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer