Albert Jan Maat

Met een kleine delegatie is LTO Nederland de komende dagen in Boedapest aanwezig bij het tweejaarlijkse Copa-Cogeca congres, de Europese koepelorganisatie van landbouworganisaties en coöperaties. LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat en LTO Noord-voorman Siem Jan Schenken houden een blog bij.

Albert+Jan+Maat
© LTO Nederland

Juist nu is dit congres zeer belangrijk voor boeren en tuinders. De komende maanden vindt het eindspel plaats in de Europese Unie (EU) rondom de Europese begroting en de invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Gisteren sprak ik in de workshop productiviteit en winstgevendheid van de land- en tuinbouw. Deze workshop legde bloot hoe we richting de toekomst moeten en kunnen produceren.

EU-fondsen

Sprekers uit de wetenschap, fokkerij en kunstmestindustrie schetsten het potentieel dat er nog is voor de EU en hoe daar met het GLB op moet worden ingespeeld. Ik heb aangegeven dat er ook kansen liggen in andere EU-fondsen, zoals het kaderprogramma voor onderzoek.

Daar wordt door de EU zelfs € 4,1 miljard geoormerkt voor de Europese land- en tuinbouw van 2014-2020. Die kans moeten we samen met verwerkers en onderzoekers grijpen. Nieuwe concepten ontwikkelen die toegevoegde waarde leveren voor de hele keten met de boer aan het stuur.

Vooral in oost-Europa liggen nog vele kansen voor verhoging van de productiviteit. Landen als Hongarije hebben een enorm potentieel qua vruchtbaarheid en klimaat. Maar het komt er helemaal niet uit.

Topprestatie

Als Nederlandse boerenbestuurder besef je dan maar weer eens dat ondanks alle moeilijke discussies, onze leden en bestuurders een topprestatie leveren. Maar ook dat we een enorme voorsprong hebben qua mentaliteit, ons coöperatieve karakter, ondersteuning door de wetenschap en de positieve rol die de overheid vaak speelt om ruimte te geven voor nieuwe ontwikkelingen.

Voor al deze samenhangende factoren moeten we de komende tijd blijven werken. We zien nu dat door de crisis zaken sneuvelen die we nooit hadden verwacht, zoals de rode diesel. We blijven ook vanuit Boedapest keihard knokken om dit soort zaken recht te trekken.

De bezuinigingen die eraan komen, moeten onze landbouwfundamenten niet wegslaan. Zowel niet voor boeren zelf, maar ook voor Nederland. Economisch, ecologisch en maatschappelijk zijn we daar veel te belangrijk voor.

Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer