Maat en Schenk

Met een kleine delegatie is LTO Nederland de komende dagen in Boedapest aanwezig bij het tweejaarlijkse Copa-Cogeca congres, de Europese koepelorganisatie van landbouworganisaties en coöperaties. LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat en LTO Noord-voorman Siem Jan Schenk houden een blog bij.

Maat+en+Schenk
© LTO Nederland

Boeren-ambassadeurs


In samenwerking met het ministerie van EL&I brachten we op woensdag na het congres van Copa-Cogeca in Boedapest een bezoek aan enkele Nederlandse agrarische ondernemers in Hongarije. In de regio Komoron (Noord-westen van Hongarije) spraken we een groep van 6 ondernemers die soms al meer dan 15 jaar in Hongarije wonen en werken.

Er zijn in Hongarije voor zover bekend enkele tientallen agrarische ondernemers uit Nederland actief. De mannen en vrouw hadden elk een eigen, bijzonder verhaal over hoe ze in Hongarije terecht waren gekomen om met veehouderij (pluimvee, varkens, melkvee) en akkerbouw aan de slag te gaan.

Nieuwe kansen pakken

Diep respect voel je voor deze mensen die hun hele hebben en houden hebben achtergelaten om nieuwe kansen te pakken. De meesten vergaat het goed. De in eigen land opgedane kennis, vakmanschap en ervaring hebben ze meegenomen.

Daarbij komt dat het ondernemende types gaat, die van aanpakken en vasthouden weten. Ze waren enerzijds op zoek naar avontuur, maar ook naar ruimte in de letterlijke zin om te kunnen ondernemen. En die is duidelijk zichtbaar als je door het land rijdt; kleine plaatsjes en relatief goede grond.

Toch is het in Hongarije niet altijd makkelijk voor de boeren om te kunnen ondernemen door bijvoorbeeld cultuurverschillen. Je moet de gunst en het respect van de lokale bevolking zien te winnen.

Grote uitdaging

De combinatie van bijzondere omstandigheden - gebrekkige lokale logistiek, tekortschietende verwerkingscapaciteit, gebrek aan water en mest – vormt ook een grote uitdaging voor deze ondernemers. Daar tegenover staat dan wel weer goedkope grond, arbeid en een centrale ligging in de Europese Unie.

De Nederlandse ondernemers hebben ons als gasten meegenomen in hun avontuur als ondernemers en hun belevenissen in het buitenland. We zijn zeer blij dat we gebruik mochten maken van hun gastvrijheid.

Mooi om te zien dat deze veelal jonge mensen het zo goed doen en daarbij ook een meerwaarde voor het land leveren door hun kennis en ondernemerschap en tevens als werkgevers.

Imagoproblemen

We mogen in eigen land de nodige imagoproblemen te overwinnen hebben, maar wat hier geldt, geldt ook in Hongarije: er zijn zoveel boeren-ambassadeurs die een geweldig uithangbord zijn voor de agrarische sector.

Met elkaar zorgen zij ervoor, dat wij als Nederlandse land- en tuinbouw een uitstekende naam houden in de Europese Unie zonder dat de politiek er aan te pas hoeft te komen.

Albert Jan Maat en Siem Jan Schenk

Bekijk meer over:

Lees ook

Siem Jan Schenk
Siem Jan Schenk 03-10-2012
Albert Jan Maat
Albert Jan Maat 02-10-2012

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer