Export+biggen+in+25+jaar+vertienvoudigd
© groenonderwijs.nl

Export biggen in 25 jaar vertienvoudigd

De export van biggen vanuit Nederland is de laatste 25 jaar bijna vertienvoudigd. Exporteerde Nederland in 1987 nog 700.000 biggen, dit jaar is dat 6,8 miljoen.

De import van kalveren steeg in die periode van 380.000 naar bijna 900.000. Daarmee is de exportbranche, met een totale waarde van circa 1 miljard euro, op jaarbasis van groot economisch belang voor Nederland.

Dat stelt Bureau Nederlandse Vee-export (BNV-e) van Productschap Vee en Vlees (PVV).

Ruimte voor solide sector

De overheid zou dan ook ruimte moeten geven aan deze economisch solide sector, meent voorzitter Piet Thijsse.

‘Zoals bij het verder uitbouwen van het Nederlandse QLL (Quality System Livestock Logistics), het kwaliteitssysteem voor veetransport in Europa’.

'Schengen

Thijsse roept ook op tot steun voor ‘Schengen für Schweine’. Dat is een initiatief om tot bilaterale afspraken te komen tussen Duitsland en Nederland om grensoverschrijdend verkeer van dieren gemakkelijker te laten verlopen.

Nu de toekomst van het PVV op het spel staat, wordt gekeken of de activiteiten van BNV-e privaat kunnen worden voortgezet.

BNV-e

Het BNV-e, opgericht in 1987, verricht activiteiten ter bevordering van de afzet en export van levend gebruiks- en slachtvee vanuit Nederland in het buitenland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer