Veetransport+8+uur+staat+ter+discussie
© Marcel Bekken

Veetransport 8 uur staat ter discussie

De landbouwcommissie van het Europees Parlement staat vooralsnog niet te trappelen om de duur van veetransporten in Europa te verkorten tot maximaal 8 uur. Dat bleek deze week tijdens een debat in de commissie.

De commissies Milieu en Transport pleitten vorige week nog voor een maximale transportduur van 8 uur voor vee. Dieren zouden anders te veel te lijden hebben.

Volgens de landbouwcommissie moet echter eerst een betere controle en handhaving komen op en van de welzijnseisen die aan de transporten zijn gesteld.

Kwaliteit

Eerder dit jaar onderzocht Wageningen UR in opdracht van het ministerie van EL&I al de wijze van veetransporten in Europa. Onderzoeker Marien Gerritzen stelde vast dat de kwaliteit van veetransport veel belangrijker is dan het aantal uren dat een dier wordt vervoerd.

Vooral de lichaamstemperatuur en hartslag van varkens zijn een punt van zorg tijdens stressmomenten, zoals bij het in- en uitladen. Ook hebben varkens tijdens het transport een duidelijke behoefte aan liggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer