Boeren spuiten melk in Brussel

Met brandweerslangen spoten honderden protesterende melkveehouders gisteren melk op de gebouwen van het Europese Parlement in Brussel. Met de melk blussen de actievoerders symbolisch de volgens hun de in vuur en vlam staande zuivelmarkt.

Het initiatief komt van de European Milk board (EMB), dat aandacht vraagt voor de in haar ogen onhoudbare situatie op de melkmarkt. 'De kosten voor de productie van melk zijn bij lange na niet genoeg om alle de kosten te dekken en daar moet Brussel wat aan doen', zegt een woordvoerder.
De politie moest de boeren, die op de rijbaan vuurtjes begonnen te stoken, met traangas in bedwang houden.

Grote tent

Volgens de EMB zijn er 2.500 Europese melkveehouders op de been, die in Brussel met zo'n 1.000 trekkers aandacht vragen voor de problematiek.

Om hun doelstelling kracht bij te zetten, zijn de melkveehouders twee dagen lang ter plaatse en gaan ze de nacht doorbrengen in een grote tent voor het Europees Parlement.

Flexibele marktregulering

De melkveehouderij heeft alleen toekomst als flexibele marktregulering door middel van een Europese monitoringscommissie wordt ingesteld voor de zuivelsector, stelt de EMB.

LTO doet niet mee aan de actie omdat het geen voorstander is van marktregulering. 'De melkveehouderij verliest dan te veel terrein op de wereldmarkt', zegt vakgroepvoozitter Kees Romijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer