'WKK verder onder druk'

De marktpositie van wkk-installaties in de glastuinbouw is verder onder druk gekomen. Dit concludeert energieadviesbureau Energy Matters na het opstellen van een update van de Barometer voor wkk.

Voor een gemiddeld bedrijf is de investering in wkk voor netlevering momenteel niet zondermeer rendabel. De markpositie is richting 2016 iets beter ten opzichte van 2013, maar blijft sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijs versus de kolenprijs en ontwikkeling van grootschalig productievermogen in binnen- en buitenland, stelt Energy Matters.

Voor 2013 en 2016 blijven de marktposities onveranderd slecht, waarbij de positie voor 2016 is verslechterd ten opzichte van eerdere voorspellingen. Een hoge gasprijs in combinatie met in bedrijf name van nieuwe kolencentrales en een lage CO2 prijs zetten de hele markt onder druk.

Rookgassen

Veel elektriciteitscentrales op aardgas staan al stil en wkk in de tuinbouw draait met minimale marges. Nieuwe wkk is volgens Energy Matters slechts in specifieke gevallen rendabel. Benutting van CO2 uit de rookgassen, een hoge warmtedekking en flexibel in kunnen spelen op energiemarkten worden van groot belang voor een rendabele exploitatie.

Ook het inzetten van de wkk voor eigen belichting is nog steeds rendabel, stelt de energieconsultant. Op basis van variabele kosten kan bestaande wkk nog net positief draaien voor netlevering, maar de draaiuren nemen geleidelijk wel af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer