Reuzenkaas+aangesneden+in+Hoornaar
©

Reuzenkaas aangesneden in Hoornaar

De grootste boerenkaas ooit gemaakt, is vanochtend tijdens de Fokveedag Hoornaar aangesneden. De reuzenkaas woog 557 kilo en wordt vandaag tegen een prijs van € 7,50 per pond verkocht.

De reuzenkaas werd aangesneden door enkele bewoners van De Hoeff, een zorgboerderij van Syndion die mensen met een beperking helpt. De opbrengst van verkoop van de www.degrootsteboerenkaas.nlgrootste boerenkaas gaat grotendeels naar deze organisatie.

De superkaas is een wereldrecord. Nooit eerder is een boerenkaas van een deze omvang (1,60 meter diameter) en gewicht (557 kilo) gemaakt.

'Dit geeft een enorme voeldoening', reageert voorzitter Gerard Korevaar van de Hoornaarse kaascommissie. 'De kaas is mooi op smaak, wat pittig. Aan de buitenkant is hij wat rijper dan binnenin.'

Uitdroging

De reuzenkaas is www.youtube.com/watch?v=DN7ONWLRcSoop 17 mei 2011 gemaakt van 5700 liter melk. Tijdens de Fokveedag vorig jaar woog de kaas 565 kilo. 'Dat heeft ons verbaasd. We hadden vanwege uitdroging minder verwacht', aldus kaasmaker Johan Noordam. Op zijn zuivelboerderij heeft de superkaas anderhalf jaar gerijpt.

De kaascommissie wil met deze stunt de boerenkaas en -zuivel promoten. Nu de consument zich steeds bewuster wordt van voedsel, wil de boeren kaasmakers daarop inhaken. 'De uitdaging is om zelf je boerenkaas goed te vermarkten', aldus Noordam.

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer