Looijen+wint+kaaskeuring+Hoornaar
© Nieuwe Oogst/Mike Schellart

Looijen wint kaaskeuring Hoornaar

De familie Looijen is de grote winnaar van de kaaskeuring op de fokveedag Hoornaar. De kaasmakers uit Hoornaar scoorden de meeste punten in de categorieën Jonge Boerenkaas en Oude Boerenkaas.

Vooral de overjarige kaas gooide ogen met 99 punten. De oude kaas van Maatschap Booij uit Streefkerk scoorde overigens hetzelfde aantal.

In de catergorie Belegen Boerenkaas ging de winst naar Kaasboerdferij Mulder uit Melissant (Goeree-Overflakkee). Johan Noordam haalde de beste score bij de Kruidenkaas.

Winnaar bij de geitenkazen werd Maatschap Van Houwlingen uit Alblasserdam. Zij maakt zowel de beste jonge als belegen geitenkaas.

Looijen

De bedrijfsvoering van het melkveebedrijf van Looijen is gericht op het kaasmaken. 'De koeien staan dan ook buiten', aldus Looijen.

Hij houdt 90 melkkoeien op 60 hectare veenweide in de Alblasserwaard. 'We geven de koeien geen raapschroot en weinig snijmaïs, maximaal 10 per dier. Dat kan de kwaliteit van de kaas beïnvloeden.'

Looijen zelf houdt zich hoofdzakelijk met de melkveehouderij bezig. Zijn echtgenote Astrid en ouders Thijmen en Corrie maken de kaas. Zo'n 200.000 van de 800.000 liter melk gaat naar de kaas. 'We maken 2 dagen per week kaas: 9 stuks van 16 kilo en 50 stuks van 1 kilo', zegt Thijmen Looijen.

De familie verkoopt haar kaas alleen aan huis en richt zich op de keuring. William: 'Het is net als bij de keuring van de koeien. Daar zie je ook fanatieke veehouders zoals Teus van Dijk en Nico Bons die zich richten op de keuringen. Dat is ook onze keuze."

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer