Extreem veel regen in kustprovincies

Het komend weekend kan er plaatselijk zeer veel neerslag vallen, vooral in de kustprovincies. Dat meldt Meteo Consult. Het weerbureau verwacht zowel zaterdag als zondag stevige regen- en onweersbuien.

Extreem+veel+regen+in+kustprovincies
© Foto: Nieuwe Oogst

Binnen 48 uur kan er lokaal zelfs meer dan 100 millimeter regen vallen. Dat is meer dan normaal gesproken in de hele maand valt en kan leiden tot veel wateroverlast. 'De buien kunnen in het hele kustgebied vallen, dus van Zeeland, via Zuid- en Noord-Holland tot de Waddeneilanden en Friesland', vertelt een woordvoerster.

Warm zeewater

100 liter per vierkante meter is 10 emmers van 10 liter, geeft ze als illustratie. Het relatief warme zeewater speelt bij de verwachte extreme regenval een grote rol. 'Hoe groter het verschil in temperatuur, hoe actiever de buien kunnen worden. Het zeewater is nu opgewarmd tot zo'n 21 graden.' In het binnenland verwacht Meteo Consult veel minder neerslag.

'Het laatste weekeinde van augustus en tevens het laatste weekeinde van de meteorologische zomer verloopt niet alleen bijzonder nat, maar ook fris met zaterdag nog een graad of 20 en zondag nog maar 18 graden', verwacht Meteo Consult.

Statistieken

Uit statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen een etmaal een hoeveelheid van minstens 73 tot 90 millimeter regenwater krijgt en binnen 48 uur minstens 86 tot 105 millimeter. Een willekeurige plaats in Nederland krijgt gemiddeld 5 keer per jaar tussen 20 en 24 millimeter binnen een etmaal.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer