Planten houden adem in bij overstroming

Sommige plantensoorten overleven op ingenieuze manier overstromingen. Die voorkomen dat ze stikken door tijdelijk energie vrij te maken zonder dat daar zuurstof voor nodig is.

Planten+houden+adem+in+bij+overstroming
© Marcel Berkken

De nieuwe inzichten van onder meer onderzoekers van Universiteit Utrecht bieden aanknooppunten om landbouwgewassen minder kwetsbaar te maken voor overstromingen. Hun bevindingen staan deze maand in het tijdschrift Nature.

Naast koolstofdioxide hebben planten zuurstof nodig voor hun energievoorziening. Veel landbouwgewassen sterven daarom al binnen enkele dagen na een overstroming of langdurige regenval. Andere plantensoorten passen zich echter tijdelijk aan dit zuurstoftekort aan.

Zuurstoftekort

Tot nu toe was onbekend hoe deze planten weten dat ze onder water staan. Biologen uit Nederland, Italië en Duitsland ontdekten dat 1 specifiek eiwit in de plantensoort Arabidopsis thaliana direct in beweging komt bij een zuurstoftekort.

Bij dreigende verstikking laat dit eiwit RAP2.12 los van het celmembraan. Dat zet de alcoholproductie van de plant in werking. Deze plantencellen maken zo, ondanks het zuurstoftekort, energie vrij bij een overstroming. Wanneer het gevaar is geweken, worden de eiwitten direct afgebroken en de alcoholfermentatie gestopt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer