Extreem weinig neerslag in november

In de afgelopen weken regende het vrijwel niet in Nederland. November wordt daarmee mogelijk de droogste van de hele meetreeks die in 1906 begon. De droogte is waarschijnlijk het gevolg van natuurlijke variaties, meldt het KNMI.

Extreem+weinig+neerslag+in+november
© Nieuwe Oogst

Een dergelijk droge november komt ongeveer 1 keer per eeuw voor. Ook in de tweede helft van oktober viel er al weinig neerslag. Die maand als geheel was vrij droog met gemiddeld over het land 69 tegen 83 millimeter normaal.

Met 65 millimeter regen viel ook in september wat minder regen dan het langjarige gemiddelde van 78 millimeter, weet het KNMI.

Langlevend hogedrukgebied

De extreem geringe hoeveelheid www.knmi.nl/cms/nieuws/nieuwsbericht/_rp_column1-1_elementId/1_102651neerslag van de afgelopen weken is het gevolg van een langlevend hogedrukgebied. Dat ligt boven Oost-Europa en valt samen met zuidoostelijke droge wind boven West-Europa.

Een dergelijke blokkade is in deze tijd van het jaar vrij uitzonderlijk. Dit hogedrukgebied leidde ook tot relatief zeer hoge temperaturen in het noorden van Scandinavië. Hierdoor ligt er in dit gebied, anders dan normaal in november, nog geen sneeuw. Wel viel in dit gebied deze maand zeer veel regen, geeft het KNMI aan.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer