'Snel ophokplicht uitloopkip'

De Nederlandse pluimveesector wil snel tot afspraken komen met demissionair staatssecretaris Henk Bleker van het ministerie van EL&I over een ophokplicht voor pluimvee tijdens risicovolle periodes, zoals de vogeltrek.

%27Snel+ophokplicht+uitloopkip%27
© William Hoogteyling

Dat zegt voorzitter Eric Hubers van de pluimveevakgroep LTO/NOP vandaag in Nieuwe Oogst. Hij reageert daarmee op de uitbraak van laagpathogene vogelgriep op een bedrijf met vrije uitloop in het Utrechtse Hagenstein, vorige week.

Het getroffen bedrijf telde 38.000 hennen, die vorig weekeinde geruimd zijn. Bedrijven met vrije uitloop hebben volgens een recent rapport van het CVI 11 keer meer kans op een uitbraak van vogelgriep dan bedrijven waar de hennen binnen zitten. Dit heeft onder meer te maken met besmettingen door wilde vogels.

Risico wegnemen

De wens van de pluimveesector om pluimvee op te hokken tijdens risicovolle perioden bestaat al langer, maar de meest recente uitbraak maakt die weer actueel. 'Met zo’n ophokplicht kun je veel risico’s wegnemen', stelt Hubers.

De LTO/NOP-voorzitter vindt wel dat zo’n ophokplicht dan zou moeten gelden voor álle pluimveebedrijven. 'Dus ook voor biologische bedrijven.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer