Bodem+in+beeld+op+Praktijkdag
© pieter

Bodem in beeld op Praktijkdag

De Praktijkdag Bodem, vandaag op het PPO Vredepeel, bracht veel ondernemers op de been. Ze stonden stil bij onder meer bodemvruchtbaarheid en aaltjesbestrijding.

Zo gaf onderzoeker Janjo de Haan van Wageningen UR uitleg over de zoektocht naar bodemindicatoren. ‘Op een deel van een perceel verstrekten we ieder jaar organische stof in de vorm van vaste mest. Bij de teelt van aardappelen is een duidelijk beter gewas te zien dat het niet van organische stof voorziene deel’, vertelt hij.

De Haan begrijpt dat meer organische stof een hogere opbrengst geeft. Toch wil hij dit opbrengstverschil verklaren, waardoor ook in de praktijk beter naar een optimale teelt is te sturen. Nog niet zo eenvoudig. De onderzoeker verzamelt nu aan de hand van datasets bodemgegevens en hoopt hier indicatoren uit te halen.

Agrometius kan nu al de ondernemer helpen bij het verbeteren van de opbrengst. Dit bedrijf heeft een machine, waarmee de organische stof in de bovenste laag kan worden bepaald.

Verder kan de machine de geleidbaarheid in de laag tot 30 centimeter en tot 90 centimeter meten. Met de gegevens van de bovenste laag kunnen mineralen gerichter worden verstrekt, de andere gegevens zeggen wat over het opbrengstpotentieel van de grond..

Bepaling pH

Verder kan de machine tijdens het rijden op 20 tot 30 plaatsen direct de pH meten. De metingen worden gekoppeld aan een gps-bepaling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer