Boeren Hoeksche Waard zijn ganzen zat

Boeren op de Hoeksche Waard zijn de ganzen meer dan zat. De populatie is gegroeid naar ruim 26.000 exemplaren. Daar komt bij dat Natuurmonumenten ganzen van Tiengemeten verjaagt sinds zij daar tarwe verbouwt.

Boeren+Hoeksche+Waard+zijn+ganzen+zat
©

De gemoederen op het Zuid-Hollandse eiland zijn hoog opgelopen. Natuurmonumenten heeft op Tiengemeten een perceel van 5 hectare ingezaaid met tarwe om de polder na te bootsen zoals die vroeger was.

Volgens Natuurmonumenten gaat het slechts om 80 tot 90 ganzen. Die zoeken hun heil overigens elders op het eiland en vliegen niet over.

Principe

Daar denken LTO Noord en de Wildbeheereenheid Hoeksche Waard (WBE) anders over. 'Iedere gans die uit de natuur wordt weggejaagd, komt bij de boer terecht', zegt Henk Melissant van de WBE.

Voorzitter Basjan Niemansverdriet van LTO Noord-afdeling De Hoeksche Waard heeft Natuurmonumenten een brief geschreven. 'Het gaat ons om het principe. Tiengemeten is natuur geworden om rust en ruimte voor de vogels te creëren. Dan is het vreemd dat de organisatie met laserapparatuur de ganzen naar de landbouwgebieden verjaagt.'

Eieren schudden

Niemansverdriet heeft meerdere klachten van boeren ontvangen. 'Wij en gemeente Korendijk hebben Natuurmonumenten gevraagd de ganzen te bestrijden door hun eieren te schudden. Als we het probleem aan de voorkant verhelpen, kunnen de jagers het probleem aan de achterkant handhaven.'

Ondanks meer afschot, groeit de populatie op de Hoeksche Waard door, blijkt uit www.wbehoekschewaard.nl/tellingende WBE-telling van 31 maart dit jaar. Melissant pleit voor 'stevige maatregelen'. 'Wij willen graag assistentie verlenen om de ganzen te bejagen in de natuurgebieden.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer