Aanpassing Natura 2000 Drenthe minimaal

Boeren in Drenthe hoeven niet veel te verwachten van de aanpassingen aan de doelstellingen van 3 Natura 2000-gebieden in Drenthe. Dat zegt provinciaal voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe.

Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I kondigde vorige week aan voor 13 Natura 2000-gebieden de beschermingsdoelstellingen te verminderen. 'Het effect daarvan voor boeren is minimaal. Pas als het maatregelen betreft die ammoniakemissie of het waterbeheer beslaan, merken boeren daar wat van', stelt Steenbergen vast.

Voor Drenthe gaat het om het schrappen van de bescherming van de zeggekorfslak in het gebied Leekstermeer, die van de grote modderkruiper in het gebied Zuidlaardermeer en van de grauwe klauwier in het gebied Elperstroom.

Apart bekijken

Beleidsadviseur Gerbrand van 't Klooster van LTO Noord wijst erop dat alle doelen waar ammoniak mee is verbonden in het Natura-programma blijven staan. 'Wellicht dat het besluit van Bleker wat betreft waterbeheer nog iets verandert. Maar omdat de aanpak per gebied nogal verschilt, moet je ze ieder apart nader bekijken.'

Het kan volgens Van 't Klooster betekenen dat sommige beheerplannen op het gebied van waterbeheer iets soepeler worden. 'Maar omdat boeren vooral op ammoniak worden afgerekend, moet je daar niet te veel van verwachten.'

Onzekerheid

Voor veel Natura-gebieden moeten de beheerplannen nog worden vastgesteld. Dat proces heeft veel vertraging opgelopen, juist omdat er rond het ammoniakbeleid veel onzekerheid bestaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer