Natura en ontwikkeling wringt in Overijssel

In provincie Overijssel geven de natuurwaarden van de Natura 2000-gebieden grotere problemen qua bedrijfsontwikkeling dan in Gelderland. Dat blijkt uit een tussenrapport Programmatische Aanpak Stikstof (PAS).

Natura+en+ontwikkeling+wringt+in+Overijssel
© Nieuwe Oogst

De PAS moet voorwaarden creëren om stikstofgevoelige habitats (zeldzame planten) te beschermen en ontwikkelen. Daarnaast dient het er ook voor te zorgen dat er voldoende ruimte overblijft voor ontwikkeling van agrarische bedrijven.

Gekeken naar de bedrijfsontwikkeling blijkt dat de meeste knelpunten voorkomen in Overijssel. Het gaat hierbij om gebieden waar de ruimte tot ontwikkelen wel genoeg lijkt, maar waar een specifiek habitat op een klein oppervlak toch een knelpunt oplevert.

Het gaat om het Boetelerveld, Buurserzand en Haaksbergerveen, Lonnekermeer, Wierdense Veld, Witteveen, Bergvennen en Brecklenkampse Veld, Sallandse Heuvelrug, Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek, Borkeld en Engbertsdijksvenen. Eerder al werden Wieden-Weerribben, Vecht en Beneden Reggegebied, Springendal en Dal van de Mosbeek en Dinkelland als knelpunt aangeduid.

Ontwikkelruimte

Voor Gelderland dekt de berekende ontwikkelruimte voor de meeste gebieden de ontwikkelingsbehoefte. Of bedrijven bij het Binnenveld kunnen ontwikkelen, is onzeker.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer