EU+verwacht+lagere+appel%2D+en+perenoogst
© Willem Dijkema

EU verwacht lagere appel- en perenoogst

De productie van appels en peren in de 27 EU-landen is dit jaar waarschijnlijk lager dan verleden jaar. Dat is vandaag bekendgemaakt op het Prognosfruit Congres in het Franse Toulouse.

De appelproductie in de 27 EU-landen wordt dit jaar geraamd op 9.739.000 ton. Bij appel is sprake van een relatief kleine oogst die 9% lager uitvalt dan vorig jaar en 7% lager dan het gemiddelde over 2009-2011.

Bij peren is er ook sprake van een kleine oogst. De productie wordt geschat op 2.060.000 ton. De raming is 22% lager dan de productie van vorig jaar en 18% minder dan de gemiddelde productie over 2009 tot en met 2011.

Koud

De relatief geringe appelproductie in 2012 wordt veroorzaakt door wintervorst en koude weersomstandigheden tijdens de bloei en de periode vlak na de bloei. Met name de productie van Golden Delicious en Elstar is afgenomen.

De geringe perenoogst wordt veroorzaakt door een lagere productie van de belangrijkste perenrassen Conference, Abate Fetel, Williams en Doyenné du Comice. De productie van Conference valt met een raming van 743.000 ton 21% lager uit dan in het jaar 2011.

Prognose

Fruittelersorganisatie NFO is van mening dat nog 3 factoren van belang zijn voor het komende afzetseizoen. Er is nauwelijks voorraadconcentraat voor de sapproductie. De productie op het zuidelijk halfrond van begin dit jaar is goed afgezet en er zijn geen voorraden. Daarnaast wordt de productie van Noord-Amerika 18% lager geraamd dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer