Hoge+druk+phytophthora
© Nieuwe Oogst

Hoge druk phytophthora

Landelijk is de druk van phytophthora in aardappelpercelen vrij hoog. Vooral in het zuiden hebben zich de laatste periode veel infecties voorgedaan.

Vanwege problemen met phytophthora is op diverse biologische percelen het aardappelloof al afgebrand, stelt Jan-Eric Geersing van Cebeco Agrochemie. De gewasbeschermingspecialist adviseert gangbare aardappeltelers om dit jaar veel aandacht te besteden aan de knolbescherming.

Hij waarschuwt daarbij voor de onzekere werking van Shirlan, vooral ten opzichte van de nieuwe stammen van phytophthora. 'De telers kunnen beter kiezen voor nieuwere middelen als Ranman en Canvas.'

Proef van Agrifirm

Geersing gaf gisteren een toelichting op een phytophthoraproef van Agrifirm Plant bij PPO in Lelystad. In de proef liggen verschillende bestrijdingsschema’s naast elkaar. Een conclusie is dat de meeste nieuwe middelen goed werken, ook tegen de nieuwere stammen van de schimmelziekte.

'De waarschuwingssystemen hebben dit jaar over het algemeen goed werk verricht', zegt Geersing. 'Aardappeltelers die alert zijn geweest, hebben over het algemeen geen problemen met phytophthora.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer