Kleine appel- en perenoogst

Nederlandse fruittelers plukken dit jaar een kwart minder appels en ruim eenderde minder peren.

Kleine+appel%2D+en+perenoogst
© AllroundFruit

De oogstraming voor appels komt uit op 320 miljoen kilo tegen 418 miljoen kilo in 2011. De perenoogst is nu berekend op 208 miljoen kilo, terwijl de perentelers vorig jaar nog 336 miljoen kilo oogstten.

De kleine oogst is vooral toe te schrijven aan vorstschade. Het beeld is landelijk erg wisselend blijkt uit de oogstraming die is uitgevoerd in opdracht van de NFO, Productschap Tuinbouw en Frugi Venta.

Minder Conference

In Zuid-Nederland zijn de oogstvooruitzichten beter dan in andere gebieden, vooral Flevoland is getroffen door de vorst.

Het meest in het oogst springend is de kleinere oogst van Conference. De schatting is dat de opbrengst een derde lager uitvalt dan vorig jaar.

De raming voor Elstar blijft bijna 30% achter bij vorig jaar. Van Jonagold is de verwachting dat er 34% minder geoogst gaat worden.

Clubrassen

De oogstverwachting van de clubrassen komt in grote lijnen overeen met de oogst van vorig jaar. Dat is vooral te danken aan uitbreiding van het areaal.

Meer informatie over de oogstraming voor fruitgewassen in Nederland is te vinden op www.tuinbouw.nl/nieuws/persbericht-appel-perenoogst-valt-dit-jaar-klein-uitde website van Productschap Tuinbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer