Netwerkaanpak beter dan animal cops

De aandacht voor dierenwelzijn staat hoog op de politieke agenda en is niet meer weg te denken uit het maatschappelijk debat.

De veehouderij wordt in rap tempo gedicteerd om nieuwe productie- en houderijsystemen in te voeren die het dierenwelzijn verbeteren. De consument krijgt en wil juiste informatie over de kwaliteit en de productiewijze. Wat enkele jaren geleden nog voor de nichemarkt was, is nu al bijna de standaard.

Toch krijgt de veehouderij op het verbeteren van dierenwelzijn maar beperkt applaus. Ondanks de investeringen waarvan de revenuen vaak lang op zich laten wachten. Eigenlijk lijkt het er vaak op dat de sector volgend is in plaats van trendsettend. Dat beeld is niet terecht, maar moeilijk uit te roeien.

Hetzelfde beeld van de sector speelt bij dierverwaarlozing. Relatief gaat het om erg weinig gevallen, zo'n 30 per jaar, maar ieder geval is er 1 te veel, en die krijgen in de media dan ook ruime aandacht.

Het bevestigt dat de burger grote waarde toekent aan de gewenste omgang met dieren. Ook die norm verschuift. De burger hecht meer waarde aan de wijze waarop de veehouder met zijn dieren omgaat dan aan de grootte van het bedrijf of de kwaliteit van het ondernemerschap dat aan de dag wordt gelegd.

Liefde voor het dier en zorg voor het product, daar draait het om. Daar draait het gelukkig in essentie ook nog steeds om bij de keus voor het beroep van veehouder.

Het is aan de sector om dierverwaarlozing te voorkomen. Dat is lastig omdat de productie op individueel ondernemerschap is georganiseerd. Het baas op eigen erf zijn beperkt de mogelijkheden van constante controle en toezicht.

Dierverwaarlozing is een uitwas en is vrijwel altijd verbonden met psychische problemen van de ondernemer. Het netwerk rond de ondernemer is de beste ingang om een opkomend probleem te signaleren en er actie op te ondernemen.

17 partijen, waaronder LTO, hebben afspraken gemaakt waardoor het netwerk van dierenarts, boerenhulp en andere bedrijfsbezoekers problemen eerder en beter gaat oppakken. Voor 30 gevallen komt het misschien wat overdreven over. Maar naast deze situaties zijn nog zo'n 300 bedrijven waar zorg over is.

Of de netwerkaanpak een succes wordt, zal blijken. Het idee deugt en geniet meer sympathie dan de animal cops. Het bewijst dat de sector niet alleen aan de voorkant, maar ook aan de achterkant investeert.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer