Ambtenaar op stage bij de ondernemer

Wet- en regelgeving werken verstikkend op ondernemerschap. Volgens het regeerakkoord moet er gesnoeid worden. Weg met onnodige en overbodige regelgeving.

Ambtenaar+op+stage+bij+de+ondernemer
© Nieuwe Oogst

Het aantal ambtenaren kan krimpen en de ondernemer wordt minder gehinderd bij de bedrijfsvoering en het uitvoeren van nieuwe plannen.

Regelgeving is hardnekkig. Bovendien vinden wij dat onze complexe maatschappij steeds beter georganiseerd moet worden. Ook daarbij denken we als eerste aan aanvullende en nieuwe regels. Het resultaat is dat we eerder meer dan minder regels krijgen.

Ondernemers in de agrarische sector kunnen erover meepraten. Administratie, keuring en inspectie leggen een groeiend beslag op de werktijd en verhogen de kosten. LTO heeft eind vorig jaar een lijst met 36 overbodige en knellende regels aan minister Verhagen aangeboden. Voor een derde is de oplossing in beeld, maar voor twee derde duurt de radiostilte voort.

In de ogen van ondernemers draaien de molens langzaam, maar voor degenen die ermee aan de slag zijn, is het hard werken. Het bevestigt dat ondernemers en ambtenaren de vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

Radio 1 poneerde deze week de stelling dat ambtenaren meer met ondernemers moeten gaan praten om hun werk beter te gaan doen. Dat kreeg veel bijval. Ambtenaren hebben te weinig aansluiting en begrip voor de denkwereld van de ondernemer.

Bij ambtenaren staat het uitsluiten van het risico op het verkeerd uitvoeren van een regel centraal. Dat leidt vooral tot steeds meer procedures. Ambtenaren hebben geen direct belang bij de uitkomst van hun werk. Ze worden afgerekend op het correct uitvoeren van de regels.

Bij ondernemers staat de vraag en het daarmee te behalen resultaat centraal. Zij spelen de hele tijd in op de veranderende omgeving. Zonder vooruitgang heeft het bedrijf immers geen toekomst.

Het kabinet wil een kleinere en slagvaardiger overheid, waarin ondernemers de economie op gang houden en de overheid faciliteert. Het vraagt van ambtenaren dat ze meer oog krijgen voor de problemen van ondernemers.

Het idee voor een stage bij een ondernemer is zo gek nog niet. De realiteit van ondernemersland en procedureland komen dan dichter bij elkaar.

De recente Nieuwsbrief Bedrijfstoeslag illustreert dat Dienst Regelingen naar de ondernemer toekomt. Dat is een verbetering. Maar op inhoud wordt de ondernemer er niet veel wijzer van, tenzij hij procedures als hobby heeft.

Berend Santema, bsantema@ltonoord.nl

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer