Exportwaarde bloemen en planten gestegen

De exportwaarde van bloemen en planten steeg in de eerste helft van dit jaar met 6% tot € 3,1 miljard.

Dit blijkt uit de exportstatistieken snijbloemen en pot- en tuinplanten van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. De toename wordt vooral bij de snijbloemen toegeschreven aan een hogere inkoopwaarde.

Vooral in landen in Oost- en Noord-Europa stijgt de exportomzet bovengemiddeld, Zuid-Europese bestemmingen vertonen een krimp en Noord-West-Europa ligt bijna op het gemiddelde.

Vorig jaar stokte de teller van de exportwaarde van bloemen en planten tot en met juni op +2% en dat bleek ook de uiteindelijke toename op jaarbasis tot € 5,2 miljard.

Toen groeide de exportwaarde bij de pot- en tuinplanten 2 keer zo snel als bij de snijbloemen. Nu is de situatie bijna omgekeerd. De exportwaarde van de snijbloemen steeg in de eerste helft dit jaar met 8% tot afgerond € 1,9 miljard. De planten gaven een groei te zien van bijna 3% tot € 1,2 miljard.

Meevaller

De huidige plus van 6% tot € 3,1 miljard wordt door groothandelaren gezien als een meevaller. In deze economisch lastige periode is het ook in de bloemen- en plantenbranche moeilijk de afzet op peil te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer