Zeespiegel+stijgt+in+snel+tempo
© Nieuwe Oogst

Zeespiegel stijgt in snel tempo

Opwarming van het klimaat zorgt de komende eeuwen voor een significante stijging van de zeespiegel, blijkt uit internationaal onderzoek.

Zelfs bij een succesvol klimaatbeleid met minder dan 2 graden Celsius opwarming stijgt de zeespiegel deze eeuw 75 tot 80 centimeter. Dat schrijven internationale klimaatonderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change van 24 juni.

Rond 2300 is een verdere stijging tussen de 1,5 en 4,0 meter te verwachten, met als meest waarschijnlijke stijging 2,7 meter. De onderzoekers, waaronder ook van Wageningen University, doen die uitspraken op basis van zeer uitvoerige berekeningen van de zeespiegelstijging in de afgelopen duizend jaar en beleidsscenario’s rond de uitstoot van broeikasgassen in de komende eeuwen.

Minder uitstoot

Met een gericht klimaatbeleid kan de uitstoot van CO2 verder worden teruggebracht en daarmee de opwarming op maximaal 1,5 graad Celsius uitkomen. In die omstandigheden valt volgens de onderzoekers de meest waarschijnlijke stijging in 2300 lager uit, maar die is dan naar schatting nog altijd ruwweg 1,5 meter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer