Klimaatbaten+biobrandstoffen+beperkt
© Nieuwe Oogst / Jorg

Klimaatbaten biobrandstoffen beperkt

Bij de productie van gewassen als tarwe, maïs, palmolie en suikerbiet voor biobrandstof zijn de kosten van fosfaatuitputting groter dan de baten van verminderde CO2-uitstoot. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Dat komt mede omdat er betere alternatieven zijn voor duurzame energie, zoals zon, wind en biogas. De beleidsdoelstellingen voor het bijmengen met biobrandstoffen zouden daarom opnieuw moeten worden bezien. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR in het internationale tijdschrift Ambio van deze week.

Fosfaat in kunstmest is essentieel voor de wereldvoedselproductie, maar de voorraden zijn eindig. Voor biobrandstoffen is momenteel 2% van de wereldproductie aan fosfaat nodig. Dit percentage zal snel stijgen in de komende jaren vanwege het verplichte bijmengen van biobrandstof in benzine en diesel.

Verplichte bijmenging

Eerste-generatie biobrandstoffen zijn brandstoffen geproduceerd uit landbouwgewassen zoals tarwe, maïs, suikerbiet, suikerriet, koolzaad, soja en palmolie. In ieder liter benzine of diesel getankt aan de Nederlandse pomp is ongeveer 4% biobrandstoffen bijgemengd.

Een belangrijke reden voor het EU-beleid, dat bijmengen verplicht, is dat biobrandstoffen hernieuwbaar zijn en dat ze zouden leiden tot een lagere CO2-uitstoot. Echter, de productie van de huidige biobrandstoffen is controversieel vanwege mogelijke effecten op de prijs van voedsel en de milieu-effecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer