Techniek voor rustig stalklimaat vleeskuiken

Bij maatschap Nieboer in Alteveer zijn de warmtewisselaar en klimaatcomputer geïntegreerd. Die combinatie zorgt voor een optimaal stalklimaat. De maatschap houdt komende zaterdag tussen 13 en 17 uur een open dag.

Techniek+voor+rustig+stalklimaat+vleeskuiken
© Hans Banus

De nieuwe stal voor 50.000 vleeskuikens van familie Nieboer aan de Alteveersterweg 6 in Alteveer voldoet aan de maatlat duurzame veehouderij. De stal is 95 bij 25 meter en 8 meter hoog. In totaal kan er 205 kuub per vierkante meter worden geventileerd.

Met de combinatie warmtewisselaar met geïntegreerde ventilatietechniek is de stal in Nederland de eerste in zijn soort. 'Die combinatie moet zorgen voor een rustig stalklimaat. Voor lage luchtsnelheden in de stal en de juiste hoeveelheid vocht en zuurstof op kuikenniveau', zegt Jan Nieboer.

Ammoniakemissie

De warmtewisselaar reduceert de ammoniakemissie tot onder de 21 gram per dierplaats per jaar, terwijl de installatie de uitstoot van fijnstof met meer dan 20% reduceert. Ook de geuruitstoot is minder. De stal is uitgerust met lengteventilatie.

Hoe warmer het wordt, des te langzamer draait de warmtewisselaar en des te meer neemt de achterwand de ventilatie over. Bij aanvang van de ronde -maandag 20 december arriveerde het eerste koppel kuikens- is het een gelijkdruksysteem, terwijl het streven aan het einde van de ronde ligt op een onderdruk in de stal van 18 tot 20 pascal.

Inregelen

Het inregelen is nog in volle gang. 'Het is zoeken naar de goede spreiding van lucht in de stal', zegt Jan jr. Vooral de schakelmomenten luisteren nauw, zegt Erik Dinkla van De Hoop Mengvoeders, die dat voor zijn rekening neemt.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, vakkatern Veehouderij

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer