KNMvD: doden vee in plaats van antibiotica

Diergezondheid en bedrijfseconomische belangen moeten wijken bij de reductie van het antibioticagebruik. Volksgezondheid en dierenwelzijn moeten voorop staan.

Dat vindt voorzitter Ludo Hellebrekers van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Hij zei dit gisteravond tijdens een bijeenkomst over antibiotica van de Nederlandse Zoötechnische Vereniging.

Ruimen

'Misschien moeten in voorkomende gevallen sommige middelen gewoon niet meer worden gebruikt, ongeacht de gevolgen', gooide Hellebrekers de knuppel in het hoenderhok. Dat zou immers kunnen betekenen dat zieke dieren soms moeten worden geruimd, in plaats van worden behandeld.

'We moeten hierover nadenken en er scenario’s voor schrijven, zodat we voorbereid zijn op huilende veehouders en verbeten bewindspersonen', zei Hellebrekers.

Oud trucje

Heel Nederland is bovendien volgens hem verantwoordelijk voor de negatieve gevolgen van de intensieve veehouderij, zoals het excessieve antibioticagebruik.

'Iedereen was erbij toen de veehouderij in de jaren '70 en '80 flink kon groeien. Ook burgers, wetenschappers, NGO's en politici', stelt Hellebrekers.

Verantwoordelijkheid

De KNMvD-voorzitter vindt het dan ook ieders verantwoordelijkheid om het antibioticagebruik terug te dringen. 'Want het is een oud trucje om met een beschuldigende vinger naar één partij te wijzen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer