Forse afname antibiotica varkens en pluimvee

De varkens- en pluimveesector hebben vorig jaar flink minder antibiotica gebruikt dan in 2009. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over het veterinair antibioticagebruik van het LEI.

Forse+afname+antibiotica+varkens+en+pluimvee
© Marcel Bekken

Het antibioticagebruik in de varkenshouderij daalde met circa 50% en in de pluimveehouderij zelfs met circa 60%.

In de vleeskalversector was de afname iets minder dan 20%, maar daar werd voor 2009 ook al een daling gerealiseerd. Overigens betreft het hier cijfers uit steekproeven.

In de melkveehouderij, waar van oudsher weinig antibiotica worden gebruikt, steeg het gebruik licht in 2010. In 2011 werden er echter weer minder diergeneesmiddelen gebruikt, waardoor het gebruik over de jaren heen ongeveer stabiel blijft.

Verrassend

Onderzoeker Nico Bondt van het LEI en medeopsteller van de jaarlijkse MARAN-rapportage, noemt de forse daling in de varkens- en pluimveehouderij 'verrassend'.

'Deze sectoren zijn kennelijk goed aan de slag gegaan om het gebruik van antibiotica flink te reduceren', zegt Bondt. Of de verplichte totale reductie in de veehouderij van 50% in 2013 wordt gehaald, is volgens hem mede afhankelijk van wat de andere diersectoren doen.

Vleeskalversector

Bij de vleeskalversector gaat de reductie wat langzamer. 'Maar die speelt wel een grote rol bij de uiteindelijke afname van het landelijk verkochte aantal tonnen werkzame stof.'

De totale verkopen van antibiotica in de Nederlandse veehouderij namen tussen 2009 en 2011 met bijna 32% af: van 495 ton tot 338 ton.

• Klik voor het complete overzicht op bijgesloten pdf

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer