Ormel: onkunde veearts ontoelaatbaar

Het is ontoelaatbaar als veeartsen te veel of ondeskundig antibiotica voorschrijven. Dat zegt CDA-Tweede Kamerlid en veearts Henk Jan Ormel.

Ormel%3A+onkunde+veearts+ontoelaatbaar
© Jos van Leeuwen

Door de strengere antibioticaregels krijgen veeartsen een enorme verantwoordelijkheid, zegt Ormel. 'Zij moeten dat ook waarmaken.' Hij reageert hiermee op de brief van de regering, waarin strengere maat regelen worden aangekondigd voor het gebruik van antibiotica.

Hij vindt de maatregelen stevig. 'De misstanden met het antibioticagebruik in de vleeskuikenhouderij dateren van voor 2010', relativeert Ormel. 'Sindsdien zijn er grote stappen gemaakt.' Hij vertrouwt erop dat bij een volgende meting de resultaten veel positiever uitpakken.

Kuren afmaken

Ormel vindt dat het doel van verminderen van antibioticagebruik, het voorkomen van resistentie, voorop moet staan. Hij pleit ervoor dat boeren niet gaan snijden in de kuren die zij aan de dieren geven.

'Het is van groot belang dat de kuren worden afgemaakt. Doen veehouders dat niet, dan is de kans groot dat niet alle ziektekiemen dood zijn en de overgebleven bacteriën resistent worden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer