Dierenarts wil niet alle antibiotica toedienen

Een strikte regeling, waarbij alleen dierenartsen antibiotica bij vee mogen toedienen, het UDD-principe, gaat ook dierenartskoepel KMNvD te ver. 'Daarom zijn wij blij met het voorstel om te gaan voor het ‘Nee-tenzij principe’, zegt Ludo Hellebrekers, KNMvD-voorzitter.

Het 'Nee-tenzij principe' betekent in de praktijk dat veehouders de meeste, eerste keuze antibiotica nog wel bij een ziek dier mogen toedienen. De dierenarts moet wel verplicht komen om de diagnose te stellen en een handtekening te zetten.

Zo is het voorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid en EL&I-staatssecretaris Henk Bleker nu aan richting de Kamer geformuleerd.

Nieuwe voorstellen

'Bleker wilde eerst dat alleen dierenartsen nog antibiotica mochten toedienen', vertelt Hellebrekers. Hij sprak 2 weken geleden samen met sectorvertegenwoordigers met de bewindsman voor het eerst over de nieuwe voorstellen.

'Dat gaat de boeren, maar ook ons veel te ver. Omdat het praktisch niet haalbaar is en risico op meer ontduiking van de 1-op1 relatie in de hand werkt.'

Versteviging relatie

Uitvoering van de verdergaande regeling per januari 2013 gaan de dierenartsen wel redden, denkt Hellebrekers. Hij noemt het een versteviging van relatie dierenarts-veehouder en goed voor het aanzien van de hele sector rond het gebruik van antibiotica.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer