Netwerk van illegaal antibioticagebruik

De NVWA heeft een grootschalig netwerk van illegaal gebruik van antibiotica in de vleeskuikensector blootgelegd.

Netwerk+van+illegaal+antibioticagebruik
© WUR Livestock Research

Dat meldden demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I en minister Edith Schippers van Volksgezondheid vandaag aan de Tweede Kamer.

Bij dit onderzoek, dat in 2010 en 2011 in Noord-Oost Nederland plaatshad, is 4000 kilo aan illegale diergeneesmiddelen in beslaggenomen en vernietigd en er is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Hierbij waren overigens geen dierenartsen betrokken.

De bewindspersonen zijn geschrokken van de onderzoeken en noemen de uitkomsten onacceptabel. Weliswaar zijn sinds de onderzoeksperiode al nieuwe maatregelen getroffen, maar de uitgangssituatie blijkt nu slechter dan gedacht. Het gebruik van antibiotica wordt mede hierom aan banden gelegd (zie ook verdere berichtgeving op deze website).

Geen diagnose

Bij de controles in de vleeskuikensector bleek dat bij de helft van de bedrijven standaardbehandelingen werden ingezet. Bij 4% van de koppelbehandelingen was geen diagnose gesteld voorafgaande aan de behandeling en in 44% van de koppelbehandelingen met antibiotica werd afgeweken van de voorgeschreven behandelingsduur.

Derde keus

Bij 62% van de bedrijven werden derde keus antibiotica ingezet. In 75% van de gevallen was het gebruik van derde keus middelen overigens voorafgegaan door een gevoeligheidsbepaling. Betrokken dierenartsen geven aan dat ze vaak in een spanningsveld zitten met de veehouder, de broederij en/of de veevoederleverancier.

Voerleveranciers

Dierenartsen geven aan dat voorlichters van voerleveranciers en broederijen adviseren over het inzetten van antibiotica en daarmee van invloed zijn op het gebruik van antibiotica. Volgens de betrokkenen is de kwaliteit van het voer en de aangeleverde kuikens van invloed op het gebruik van antibiotica en zouden ook broederijen en voerleveranciers meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Drinkwater

Tijdens het onderzoek zijn ook drinkwatermonsters genomen. Daarbij is in een aantal gevallen lage tot zeer lage concentraties antibiotica gevonden. Dit betreft vermoedelijk restanten van een eerdere drinkwatermedicatie ten gevolge van versleping. Dit kan een risico zijn voor resistentieontwikkeling dat nader in kaart zal worden gebracht.

• Lees de hele Kamerbrief www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/06/01/kamerbrief-over-antibioticagebruik-veehouderij/kamerbrief-over-antibioticagebruik-veehouderij.pdfhier

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer