Boer verstookt € 220 diesel per hectare

Gemiddeld gebruikt een veehouder in West-Nederland jaarlijks bijna 200 liter diesel per hectare. Dat is inclusief verricht loonwerk. Bij de huidige prijzen komt dat neer op € 220 per hectare.

Boer+verstookt+%E2%82%AC+220+diesel+per+hectare
© Nieuwe Oogst

Praktijknetwerk Het nieuwe rijden in de veehouderij van Verantwoorde Veehouderij zoekt boeren en mogelijkheden om een efficiëntieslag te maken. Dat kan de stijgende brandstofkostenpost een halt toe te roepen.

Reden voor de bezuiniging is dat brandstofkosten de laatste jaren fors stijgen. 'Kijken we naar de brandstofprijzen, dan stijgen deze vanaf 2009 continu. Ook de landbouw ontkomt hier niet aan', geeft netwerkbegeleider Sjon de Leeuw aan.

Rode diesel

Betaalde boeren begin 2009 nog zo'n 70 eurocent per liter rode diesel, dat is inmiddels ruim € 1. 'Een stijging in kosten van 30 % in 3 jaar tijd', weet De Leeuw.

Om een beter beeld te krijgen van het verbruik, is begonnen met een eerste verkenning. Het netwerk is ook naarstig op zoek naar kengetallen om hier meer inhoud aan te kunnen geven.

Besparingsmethoden

Om inzicht te krijgen in besparingsmethode, verdiept www.verantwoordeveehouderij.nl/index.asp?home/nieuwbijvv/persberichten/2012051002.aspHet nieuwe rijden in de veehouderij zich eerst in de cijfers van de individuele deelnemers. 'Daarnaast worden de trekkers van de deelnemers getest op brandstofverbruik om een goed inzicht te krijgen in het huidige verbruik.'

Komend groeiseizoen worden er ook metingen verricht bij veldwerkzaamheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer