Lenteakkoord ontziet groene investering

Ruimte voor duurzame investeringsregelingen en mogelijk € 75 miljoen compensatie voor beëindigen van lage accijnstarief op rode diesel. Dat zijn de belangrijkste landbouwmaatregelen vastgelegd in het Lenteakkoord.

Lenteakkoord+ontziet+groene+investering
© Nieuwe oogst

De fractieleiders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie werden het vannacht eens over de details daarvan. Uit het akkoord blijkt dat de regelingen Energie Investeringsaftrek (EIA) en die voor duurzame investeringen, MIA en Vamil, blijven bestaan.

Volgens de plannen van het inmiddels demissionaire kabinet zou er flink op deze regeling worden bezuinigd.

Rode diesel

Het Lenteakkoord blijft bij het verhogen van het accijnstarief op rode diesel. LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat verwacht echter dat hierdoor meer boeren en tuinders gebruik gaan maken van de btw-regeling.

'De overheid rekent zichzelf rijk met het verhogen van de accijns', zegt Maat. 'Maar als meer boeren gebruik maken van landbouwregeling is het voordeel niet zo groot als ze denken.'

Aardgasheffing

De groenfinanciering wordt hersteld. Met deze regeling kunnen projecten die goed zijn voor natuur en milieu met belastingvoordeel worden gefinancierd. De heffing op aardgas wordt wel doorgevoerd. De verhoging zal echter proportioneel zijn, verwacht Maat.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer