'Biodiesel slechter dan gewone'

Biodiesel op basis van koolzaad, soja en palmolie is slechter voor het milieu dan gewone. Biobrandstoffen op basis van afval en restproducten scoren beter, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau CE Delft.

%27Biodiesel+slechter+dan+gewone%27
©

CE Delft onderzocht voor Greenpeace verschillende biobrandstoffen. Die werden bovendien vergeleken met elektrisch rijden, rijden op waterstof en rijden op benzine of diesel.

Gekeken werd naar de volgende milieucriteria: directe en indirecte broeikasgasemissies over de hele keten, uitputting van eindige voorraden van nutriënten en landgebruik.

Afval en restproducten

Op alle die aspecten scoort elektrisch rijden, op basis van duurzame elektriciteit en biobrandstoffen afkomstig van afval en restproducten, het beste.

Rijden op soja-olie, koolzaadolie, palmolie en zonnebloemolie veroorzaakt nog meer CO2-uitstoot dan gewone diesel. Daarbij werd wel de indirecte CO2-emissie meegerekend, geven de onderzoekers aan.

Meststoffen

Op het criterium 'verlies van nutriënten', meststoffen zoals fosfor en kalium, scoren soja- en palmolie ook het slechtst. De voorraad van deze voedingsstoffen is cruciaal voor de groei van planten, maar is eindig, geeft Greenpeace aan.

De landbouw en voedselvoorziening wereldwijd kan hierdoor in de problemen komen. Gekeken naar de noodzakelijk hoeveelheid grond, dan scoren biobrandstoffen op basis van tarwe, soja en zonnebloem het slechtst.

• Klik voor het complete rapport op bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer