Weinig eiwit voorjaarskuil

Voorjaarskuilen uit de periode 14 tot en met 21 mei bevatten doorgaans weinig ruw eiwit en ook de VEM is niet bijzonder hoog.

Dat blijkt uit de vers gras analyses op acht locaties in Nederland die Barenbrug liet uitvoeren door BLGG AgroXpertus. Het wisselvallige voorjaarsweer zorgde voor voldoende vocht, gevolgd door een forse grasgroei. "Vanaf half mei steeg de opbrengst richting de 4.000 kilogram drogestof per hectare. Maar daarmee daalde voederwaarde ook flink", aldus Gerard Abbink, productmanager veehouderij bij BLGG AgroXpertus.

Structuurrijk

De verse grasmonsters van 21 mei bevatte niet meer dan gemiddeld 117 gram ruw eiwit. "Wil je goed kunnen melken van een kuil, dan moet ie minimaal 160 gram ruw eiwit bevatten. Het zullen zeker gezonde kuilen zijn, want het bevat voldoende structuur, maar ik verwacht niet dat melkveehouders er flink van kunnen melken.”

Enthousiaster is Abbink over de graskuilen uit de periode van 1 tot en met 7 mei. De VEM ligt tussen de 1020 en 954. Ze hebben voldoende structuur en ruw eiwit gehalte van respectievelijk 210 en 181 gram.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer