GGD%3A+megastallen+Horst+geen+risico
© Berrie Klein Swormink

GGD: megastallen Horst geen risico

Het Nieuw Gemengd Bedrijf (NGB) in Horst aan de Maas in Limburg leidt niet tot extra risico's voor de volksgezondheid.

Dit heeft de GGD bekendgemaakt. De komst van de nieuwe stallen met onder meer 1,2 miljoen kippen en 35.000 varkens zou leiden tot een fijnstofconcentratie van 24,9 microgram per kubieke meter, een toename van 1,9 microgram per kubieke meter ten opzichte van de huidige situatie.

Hierbij blijft de hoeveelheid fijnstof ruim onder de wettelijk toegestane norm.

Geurhinder

Ook qua geurhinder is er geen overschrijding van de wettelijke normen. Als alle bedrijven in de omgeving worden meegerekend, zou alleen de kern van Melderslo geur kunnen ervaren. De mogelijke geurhinder van 1,2 tot 2,6 odour units per kubieke meter zit echter ruim onder de wettelijke norm.

Vogelgriep

Arts infectieziekten Peter Jacobs voorziet geen extra risico's voor wat betreft infectieziekten zoals vogelgriep of de MRSA-bacterie. Hij geeft toe dat deze virussen altijd kunnen muteren en dan alsnog gevaarlijk kunnen worden, maar ziet hierbij geen directe relatie tot het NGB.

De kans op nieuwe bacteriën is het grootst tijdens het vervoer van dieren en juist daar ziet Jacobs voor het NGB minder problemen: de dieren worden er geboren en worden pas vervoerd als ze slachtrijp zijn.

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer